Este romul o băutură de pirați sau elita societății?

Ultima actualizare in 1 noiembrie, 2021 la 10:11 am

Timp de citit: 3 minute

Alcoolul a fost întotdeauna prezent în istoria omenirii și, de-a lungul timpului, au fost create și perfecționate băuturi care rămân pentru bucuria tuturor. Printre gama largă de băuturi spirtoase care există se remarcă romul. Dar oare romul este o băutură de pirați sau elita societății?

Romul nu a fost niciodată doar o simplă băutură. Acesta este un simbol al oamenilor alungați de pirați, un simbol al curajului, al cuceritor. Aceasta este o băutură care echivalează cu cabanierul și căpitanul, sclavul și stăpânul, nobilimea și oamenii de rând. Cine dintre noi nu a visat niciodată să-l soarbă direct de la gâtul sticlei, legănându-se pe puntea unei nave, exact cum făceau pirații cu secole în urmă? Dar romul are propria sa istorie lungă, complicată, chiar sângeroasă.

Romul: istoria descoperirilor

Componenta principală a romului este melasa, care se extrage din trestia de zahăr. Această melasă este distilată, îmbogățită cu aditivi și astfel se obține ceea ce numim noi astăzi rom. Trestia de zahăr a fost cultivată în Asia cu câteva mii de ani înainte de era noastră. A fost adus din China și India în Europa, în Marea Mediterană. De aici, spaniolii, britanicii și francezii au transportat trestia de zahăr în coloniile lor și acolo au început să realizeze tipuri de rom, folosind diferite metode de obținere.

Uneori, romul s-a dovedit a fi un produs foarte „influent”: de dragul acestuia, sclavii erau aduși la plantații, erau plătiți cu bani și din cauza acestei băuturi spirtoase a izbucnit războiul din America. Această băutură „de pirați” a jucat un rol imens în dezvoltarea țărilor din America de Sud. Totodată, nici domnii Angliei, nici cei din Franța nu au disprețuit romul.


Modalități de a obține rom

Romul este produs în două moduri: industrial și agricol:

  • În prima etapă, acțiunile efectuate cu ajutorul butoiului sunt similare: îl colectează, îl macină, stoarce sucul, îl curăță. 
  • Într-o versiune industrială, zahărul brun este turnat în băutură atunci când este încălzit și cristalizat. Melasa se trimite în butoaie mari (confecționate din metal sau stejar), se adaugă drojdie și apă și se verifică temperatura produsului. Apoi este distilat și se adaugă diverse condimente aromate. Rezistă între 3-5 ani. Așa se obține romul în toată lumea.
  • Opțiunea agricolă este utilizată mult mai rar și numai în Haiti. Aici, drojdia și apa sunt adăugate melasei, lăsate să fermenteze, după un timp sunt distilate, obținând un alcool puternic cu o concentrație alcoolică de 55%: romul.

La sfârșitul secolului al XX-lea, romul a început să fie evaluat de o comisie specială pentru evaluarea vinurilor de clasă mondială (AOC). Romul agricol este recunoscut ca una dintre cele mai bune băuturi din întreaga lume, cum ar fi coniac sau calvados.

A picture containing text, bottle, alcohol, beverage

Description automatically generated

Tipuri de rom și scopul lor

Deși procesul de producere a romului este întotdeauna același, rezultatul este o băutură de calitate, culoare și popularitate diferite în rândul oamenilor. Acestea sunt împărțite în mai multe tipuri:

  1. Romul alb. Este o băutură ușoară și transparentă, cu greu se îmbătrânește după distilare (maximul fiind puțin peste un an). Sticlele cu acest rom au mențiuni speciale pe etichetă „alb / limpede / argintiu / alb”. Are o concentrație alcoolică de până la 40%.
  2. Romul auriu. După distilare, băutura se îmbătrânește doi ani și se adaugă caramel pentru o culoare mai intensă. Această băutură trebuie să aibă menționat pe etichetă sintagmele „aur / chihlimbar / paille”.
  3. Romul negru. „Brutalitatea” sa este vizibilă prin puterea, culoarea și gustul său. Acest rom ar trebui să îmbătrânească timp de aproximativ cinci ani, iar pentru culoare este turnat în butoaie de stejar arse. În sticle cu un astfel de rom (probabil ce au băut pirații!), conținutul de alcool este ridicat, de la 50% și chiar și mai mult.
  4. După cinci ani de îmbătrânire în butoaie, romul va fi denumit „condimentat/ spiced”, iar sticla va fi etichetată „premium îmbătrânit / anejo / rhum vieux” și va fi la egalitate cu vinurile de elită.
  5. Romul aromatizat. O astfel de băutură are multe avantaje în comparație cu celelalte: un număr mai variat de arome, sintagme speciale pe sticle: „aromat”, adică „cu aromă” și „picant” – „cu mirodenii”.
  6. Romul din categoria elitei, vintage, în termeni de calitate comparabilă cu elita vinurilor mondiale conform clasificării AOC. Acesta se numește „rom cu marcă unică”.

În Europa, aceste tipuri de rom nu sunt neapărat clasificate pe etichetele sticlelor, însă în Cuba și Caraibe, astfel de detalii trebuie neapărat precizate pe sticlă.

Acestea fiind…scrise, tu ce părere ai? Romul este o băutură de pirați sau elita societății?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *