Lumea coniacului: tot ce trebuie să știi ca să devii un connoisseur

Ultima actualizare in 1 noiembrie, 2021 la 10:10 am

Timp de citit: 4 minute

Lumea coniacului este încă neexplorată de tine? Sau poate dorești să cunoști și tu informații utile despre această băutură… Pentru a te familiariza cu tot ceea ce ține de coniac, te ajutăm noi, echipa Alcool Discount!

Chiar pare simplu pentru tine, nu-i așa? Îți alegi coniacul preferat, îl torni în pahar și îl savurezi pe îndelete. Și…gata! Cu toate acestea, într-un scenariu real, pentru a profita din plin de această băutură alcoolică, trebuie să deslușești tainele ei.

Vrei să faci o călătorie scurtă în lumea coniacului? Simte-te în largul tău când vorbești despre coniac!

Consumatorii noștri sunt importanți pentru noi. De aceea, considerăm necesar ca toți cei ce aleg să se delecteze cu un pahar de coniac să cunoască ce ascunde lumea palpitantă a acestei băuturi.

Învață despre coniac cu ajutorul echipei Alcool Discount!

Coniacul este, fără îndoială, cea mai complexă băutură alcoolică. Se obține prin distilarea anumitor sorturi de vin. Înainte de a prezenta informațiile alcătuiesc lumea coniacului, îți vom face cunoscute câteva cunoștințe interesante cu privire la această băutură

Aruncă o privire:

  • Coniacul a fost obținut pentru prima dată în Franța.
  • Este un distilat învechit de vin, cu o tărie alcoolică de 38-50 vol.%.
  • Se caracterizează printr-o culoare galben-aurie chihlimbarie.
  • Are o aromă fină de vanilie și, pe lângă acest lucru, coniacul este caracterizat și de alte miresme plăcute, care îi ridică în mod considerabil valoarea gustativă, precum și pe cea olfactivă.
  • Distilatul de vin care se folosește pentru fabricarea coniacului se obține doar din vinuri care trebuie să îndeplinească o serie de calități precum: aroma să fie plăcută, buchetul să fie foarte bine dezvoltat, gustul vinului să fie îmbietor. Deci calitatea coniacului depinde de calitatea materiei prime, adică vinul.

Informații pe care toți pasionații și iubitorii de coniac trebuie să le cunoască

Acum că ești la curent cu informațiile pe care le considerăm utile, este timpul să cunoaștem totul despre coniac

  • Butoi din lemn de stejar. După distilare, vinul se învechește în butoaie din lemn de stejar, ce conferă coniacului caracteristici specifice. Butoaiele se umplu cu distilatul de vin, dar lăsându-se goale circa 2% pentru a evita pierderile din distilare și pentru a aduce oxigenul necesar maturizării distilatului.
  • Cognac. Vinul folosit la obținerea distilatului provine numai din regiunea Cognac, Franța. Această regiune are caracteristici deosebite datorită condițiilor specifice de sol și climă.
  • Etimologia cuvântului coniac. Etimologia denumirii lui se află în faimoasa regiune Cognac. Niciunei alte țări nu îi este permis să dea această denumire pentru produse asemănătoare, chiar dacă sunt obținute aceleași condiții de învechire. 
  • Diluarea coniacului. Pentru corectarea gradului alcoolic, se apelează la procesul de diluare, întrucât, dacă se sare peste acest proces, coniacul ar avea un gust arzător. Prin diluare, tăria alcoolică se diminuează. 
  • Distilarea coniacului. Coniacul se obține prin distilarea vinului. Distilarea este procesul de trecere a unui lichid în stare de vapori prin fierberea acestuia într-un recipient rezistent la astfel de temperaturi și condensarea vaporilor rezultați.
  • Dublă distilare. După ce vinul a fost distilat o dată, el trece prin alambic (un aparat cu capacitate de 250-450 de litri) încă o dată. Acest lucru intensifică anumite arome care se găsesc în mod obișnuit în coniac.
  • Evaporare. Este un fenomen care reduce volumul de lichid și diminuează concentrația de alcool.
  • Filtrarea coniacului. Filtrarea are loc înaintea îmbutelierii coniacului. Ea asigură o limpezime perfectă băuturii.
  • Îmbătrânirea/Învechirea coniacului. Distilatul de vin este supus procesului de învechire. Pentru distilatele de calitate inferioară, perioada de învechire sau de îmbătrânire este de 4-5 ani, pentru cele de calitate mijlocie este de 15 ani, iar pentru cele superioare, fine, perioada de învechire este de 15-20 de ani. Uneori, pentru obținerea unor distilate de calitate excepțională, această perioadă de învechire se poate prelungi până la 30-40 de ani. Foarte interesant, nu-i așa?
  • Îndulcirea coniacului. După ajustarea concentrației de alcool, are loc procesul de îndulcire. Atenție! În acest proces trebuie să se folosească zahăr de cea mai bună calitate!
  • Vinars. După procesul de separare a alcoolului și a celorlalte amestecuri volatile, la prima distilare, în cazan rămâne vinars. Mai poartă denumirea de „borhot de vin”.

Suntem convinși că ți-am fost de folos! Acum că știi mai multe despre coniac, cu siguranță îl vei savura ca un…cunoscător! Deja cunoști multe informații despre această băutură, ce ar fi dacă te-ai destinde cu un pahar de coniac?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *