Vin spumant: ce este, cum se prepară și cum se servește?

Ultima actualizare in 19 august, 2020 la 02:10 pm

Timp de citit: 5 minute

Evenimentele importante precum aniversările, mesele în familie, sărbătorile și în general ocaziile la care sunt invitați oamenii dragi cer și o băutură pe măsură. Pe lângă felurile de mâncare pe care le prepari, băutura are un rol foarte important pentru că îți oferă starea de bine care întreține bucuria momentului.

Vinurile spumante sunt adesea cele mai folosite la astfel de ocazii. Cu o istorie autentică, cu un mod de servire plăcut și cu un proces de preparare relativ simplu, un vin  spumant se potrivește perfect cu evenimentele importante. De asemenea, este esențial să cunoști lucruri despre băuturile pe care le consumi, iar despre tainele vinului spumant vom povesti în continuare.

Scurta istorie a vinului spumant

Se spune că vinul spumant a fost descoperit și produs pentru prima oară de călugărul Dom Perignon. Povestea spune că Dom Perignon a îmbuteliat vinul de mănăstire mai devreme  și l-ar fi depozitat în beciul acesteia. Din cauza faptului că s-a grăbit procesul, iar temperaturile au fost scăzute în locul de depozitare, drojdiile nu au realizat a doua fermentație înainte de îmbuteliere.

Așadar, odată cu încălzirea vremii, drojdiile au început să fermenteze în sticlă. Deoarece gazele nu puteau fi eliberate, așa cum se întâmplă în procesul de producere al vinului obișnuit, acestea au rămas în băutură.

Cel mai vechi vin spumant pe care istoria vinurilor l-a înregistrat este Blanquette de Limoux, produs în anul 1531 de către călugării Abației Saint Hilaire.

Obținerea vinului spumant

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/ApoYbda6_3Y

Pentru ca un vin să devină spumant este nevoie să treacă prin două fermentații. Așadar, prima fermentare  este asemănătoare cu cea a vinului obișnuit, iar a doua constă în reținerea dioxidului de carbon de către băutură. Pentru a doua fermentare, vinul este supus unei presiuni care ajunge până la șase bari și din acest motiv este necesar ca îmbutelierea să se facă în sticle foarte rezistente. De asemenea, cea de-a doua fermentare a vinului se poate realiza prin mai multe etape:

Metoda tradițională sau metoda Champenoise

Metoda tradițională cunoscută și sub denumirea de metoda Champenoise este procedeul prin care se obține șampania și presupune ca fermentarea să aibă loc în sticlă. Această metodă este cea mai îndelungată, durează aproximativ un an, dar și cea  mai costisitoare, motiv pentru care șampania este atât de rafinată și prestigioasă.

Procedeul tradițional include două etape:

  • Cupajare – amestecarea de vinuri în anumite proporții pentru a se obține calitățile specifice.
  • Degorjare- îndepărtarea depunerilor de drojdie din sticla sau recipientul în care a avut loc fermentarea.

Numele de șampanie provine de la regiunea franceză Champagne, regiune unde a fost pentru prima oară produsă această băutură. În componența ei sunt folosite trei soiuri de struguri: Pinot Meunier, Pinot Noir și Chardonnay.

Metoda convențională sau metoda Cuve

Metoda convențională sau metoda Cuve este procedeul prin care se obține celebrul vin spumos Prosecco. Metoda are la bază fermentarea în tancuri sau cisterne de inox sau oțel inoxidabil. Peste vinul din interior se adaugă un amestec format din drojdie și zahăr, după care are loc procesul de răcire, limpezire și îmbuteliere.

Metoda este un rezultat al industrializării și a apărut în urma consumului ridicat de vinuri spumante, fiind de asemenea și o tehnică mai rapidă decât cea tradițională. Vinul spumant obținut astfel are o dinamică mai are a bulelor de dioxid de carbon pe care le conține.

Metoda transferului

Metoda transferului este cea mai folosită în Australia și Statele Unite ale Americi. Aceasta constă în faptul că bulele de dioxid de carbon sunt create direct în interiorul sticlei. După prima etapă urmează decantarea, care se face în recipiente mari, apoi filtrarea drojdiilor și reîmbutelierea vinului.

Metoda impregnării cu dioxid de carbon

Această metodă este destinată obținerii de vinuri spumoase sau vinurile perlate. În cazul vinurilor spumoase a doua fermentarea nu mai are loc, iar dioxidul de carbon este impregnat în băutură. Vinurile obținute prin metoda impregnării au un nivel ridicat de perlare, adică au mai multe bule de dioxid de carbon, care dispar însă repede.

Calitatea vinului spumant

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/LffQyvibxUs

Calitatea unui vin spumant depinde foarte mult de metoda de îmbuteliere folosită, de calitatea strugurilor utilizați în producere și de condițiile în care este păstrat vinul. Culoarea, dulceața și perlajul sunt cele trei aspecte foarte importante pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi un vin spumant. Dacă este păstrat într-un mediu optim, vinul spumant capătă o culoare mai intensă și o aromă mai plăcută. Dulceața vinului depinde în totalitate de cantitatea de zahăr folosită, iar perlajul este dat în funcție de presiunea aplicată în procesul de producere al vinului. Vinul spumant se clasifică în două categorii, în funcție de cantitatea de zahăr pe care o conține și de regiunea din care provine.

 Citește în continuare și află care este vinul spumant potrivit gusturilor tale. 

Tipuri de vin spumant în funcție de cantitatea de zahăr pe care o conține

În procesul de producere al vinului spumant se folosește o cantitate mai mică sau mai mare de zahăr, în funcție de cât de dulce vrei să fie vinul.  Ținând cont de cantitatea de zahăr, vinul spumant are următoarea clasificare:

  • Brut natural sau Brut Zero – conține maximum 3 grame de zahăr/ litru
  • Extra Brut – conține maximum 6 grame de zahăr/ litru
  • Brut- conține maximum 15 grame de zahăr/ litru
  • Extra Dry sau Extra Sec – conține între 12 și 20 grame de zahăr/ litru
  • Sec- conține între 17 și 35 de grame de zahăr/ litru
  • Demisec- conține între 35 și 50 de grame de zahăr / litru
  • Dulce- conține maximum 50 de grame de zahăr/ litru

Tipuri de vin spumant în funcție de regiunea din care provine

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/25EEyoY58zI

Această clasificare are la bază regiune de provenineță, modul în care au fost produse și caracteristicile unice pe care le au vinurile spumante. Așadar:

Șampania

Șampania este cel mai popular vin spumant și își are originile în regiune Champagne din Franța. Este o băutură versatilă, se poate consuma cu orice alimente și este nelipsită de la evenimentele importante.

Prosecco

Vinul spumant Prosecco provine din regiunea cu același nume din Italia și este celebru datorită varietății spumozității sale. Prosecco este produs din struguri Glera și are un gust mai dulce decât șampania. Se poate consuma simplu sau poate fi integrat în cocktailuri.

Cava

Cava, vinul spumant de provenineță spaniolă, își are originile în Catalonia. Este produs din struguri Macabeo, folosind metoda tradițională și are un gust proaspăt cu tentă citrică. Cava este mai puțin dulce decât Prosecco, având o aromă florală mai puternică.

Cremant

Un vin spumant originar din Valea Loarei, Franța produs prin metoda tradițională, Cremant este un vin spumant cu o aromă variată. De obicei, vinurile Cremant au gust de nuci și nu sunt foarte dulci.

Sekt

Sekt este un vin spumant originar din Germania, recunoscut pentru dulceața și alcoolemia redusă. În fabricarea lui sunt folosite atât metoda tradițională, cât și metoda Charmant. În componența sa se regăsesc aromele florale și fructate de mere, pere și flori albe.

Pe lângă aceste vinuri, la fel de celebre sunt și Lambrusco și Pezsgo. De asemenea, vinurile spumante rose sunt la mare căutare datorită aromelor fructate de căpșune, citrice și petale de trandafiri.

Cum se servește vinul spumant

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/sKgGpXZTkGM

Pentru servirea vinului spumant se folosesc pahare înalte și subțiri. Temperatura recomandată este cuprinsă între 6 și 10 grade Celsius pentru a-și păstra gustul și proprietățile sale exacte. Pentru a nu încălzi băutura ține paharul de picior și nu de cupă.

Felul în care torni vinul în pahare este la fel de important. Deschide sticla înainte de servire fără să o agiți și umple cam trei sferturi din pahar.

Bucură-te de aromele unui vin spumant și savurează-l în momentele tale de relaxare. Așteptăm să ne scrii în comentarii care este vinul tău spumant preferat.

Un gand despre “Vin spumant: ce este, cum se prepară și cum se servește?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *