Șampania – Obiceiuri de consum

Ultima actualizare in 19 august, 2020 la 02:12 pm

Timp de citit: 6 minute

Șampania este băutura alcoolică consumată cu plăcere în întreaga lume, fiind nelipsită de la petreceri, evenimente importante sau sărbători. Cu o istorie veche, un mod de producere relativ simplu, dar îndelungat și o mulțime de sortimente, consumul de șampanie a devenit o tradiție mondială în multe ocazii.  În acest articol îți vom prezenta principalele informații pe care orice băutor de șampanie trebuie să le știe.

Scurta istorie a șampaniei

Șampania a fost produsă în regiunea franceză Champagne. Se spune că șampania a fost inventată de către Pierre Perignon, un călugăr de la abația Hautvillers, din centrul regiunii Champagne. Un lucru absolut incredibil este că Pierre Perignon era orb, însă cunoștea foarte bine toate podgoriile care aparțineau mănăstirii Hautvillers și împrejurimilor. Înzestrat cu un gust extraordinar și o memorie impresionantă, călugărul a avut funcția de viticultor și vinificator principal al abației din anul 1688 până în 1715, la sfârșitul vieții sale.

Se pare că descoperirea șampaniei a fost totuși un accident. Potrivit legendelor, marele vinificator a fost luat prin surprindere de pocnitura puternică care s-a întâmplat atunci când a deschis sticla de vin.  Acesta și-a dat seama repede că vinul nu a fermentat suficient până la îmbuteliere, iar odată cu sosirea primăverii când acesta a început să fermenteze din nou în butelia deja astupată, vinul a devenit spumos.

Șampania este o băutură modernă care nu a existat înainte de anul 1600. Odată cu trecerea timpului procesul s-a perfecționat, iar băutura a devenit preferata curților regale. După anul 1800 de naște o adevărată industrie legată de producerea vinurilor spumante. Celebra șampanie se obține din trei soiuri de struguri albi și roșii: Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier.

Cum se produce șampania?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/RhBnqwZwtbU

Adevărata șampanie se produce cu struguri din regiunea Champagne, Franța. Strugurii folosiți sunt albi (Chardonnay) și roșii (Pinot Noir și Pinot Meunier). Șampania obținută exclusiv din struguri albi poartă denumirea de ”Blanc de Blancs”. Metoda folosită pentru prepararea șampaniei se numește Methode Champenoise și are mai mulți pași:

Primul pas: Alegerea vinului de bază. Aceasta conține o varietatea mai mare de struguri.

Pasul doi: Adăugarea ingredientelor. După alegerea vinului de bază denumit ”cuvee”, se adaugă zahăr și drojdie. În general se folosesc 24 de grame de zahăr la un litru de vin. Acest amestec poartă denumirea de ”tirage” și se depozitează în sticle groase sigilate. Se păstrează într-un loc răcoros, unde fermentează încet, producând alcool și dioxid de carbon. Pentru că sticlele sunt sigilate, dioxidul de carbon nu poate ieși și astfel se produc bulele șampaniei.

Procesul fermentării poate dura mai mulți ani. De altfel, cea mai bună șampanie fermentează cel puțin 5 ani.

Pasul trei: După ce procesul fermentării este complet, sticla de șampanie se așează cu capul în jos într-un suport la un unghi de 75 de grade. În acest fel celulele de drojdie moarte se adună în gâtul sticlei și se scot. Procesul poartă denumirea de ”Le Remuage”.

Pasul patru: După ce dopul care conține celule de drojdie moartă este îndepărtat, rămâne doar lichidul pur și curat. Pentru a intensifica gustul șampaniei se adaugă un mix de vin alb, coniac și zahăr.

Procesul este unul de lungă durată, însă produsul final merită toată munca.

Cum se servește șampania?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/TWRCH-GaKr4

Fiind o băutură alcoolică prestigioasă și elegantă, modul în care servești șampania este foarte important. Fie că ești la un eveniment sau acasă, într-un moment de relaxare, felul în care deschizi sticla, paharele pe care le folosești și mâncarea cu care o asezonezi, pot contribui la starea ta de bine.

Cum deschizi o sticlă de șampanie?

Chiar dacă poate părea spectaculos, țâșnirea dopului de șampanie nu este cel mai bun și elegant mod de deschiderea a acesteia. Pentru a rezolva acest aspect, ține cont de următorii pași:

  • Pentru început, deschide sârma metalului care înconjoară dopul.
  • Ține sticla la un unghi de 45 de grade, la distanță de tine, având dopul într-o mână și fundul sticlei în cealaltă.
  • Răsucește fundul sticlei, în timp ce aplici o presiune ușoară asupra dopului. În scurt timp, dopul va ieși din sticlă cu un fâsâit, iar lichidul nu se va scurge pe lângă.

Temperatura ideală de servire a șampaniei

Când vorbim despre temperatura corectă de servire a șampaniei, trebuie să ții cont de două lucruri: preferința și condițiile. Un vin bun trebuie să aibă parte de condiții optime. Temperatura ideală de servire a șampaniei este cuprinsă între 7 și 10 grade Celsius. Dacă vei consuma o șampanie mai ieftină, cu cât este mai rece cu atât este mai bună.

Paharele potrivite pentru șampanie

În ceea ce privește paharele, toată această tematică este discutabilă pentru că ține cont de preferințele fiecăruia. Însă, cele mai recomandate pahare sunt cele tip flotă, clasice, pentru că au calitatea de a păstra cât mai multe bule pe o perioadă mai lungă de timp.

Acum că ești la curent cu modul de servirea a șampaniei, hai să descoperim împreună  care sunt cele mai bune șampanii atât pe plan mondial cât și românești.

Cele mai bune șampanii din întreaga lume

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/REDebTd7hWo

Franța este regina șampaniilor. Știm cu toții că cele mai bune astfel de băuturi vin din regiune Champagne. Topul de mai jos ne arată cele mai bine cotate mărci de șampanie din lume.

Moet & Chandon

Cu peste 30 de milioane de sticle vândute, Moet & Chandon a devenit vinul oficial al bunurilor de lux Louis Vuitton Moët Hennessy. Creat în anul 1869, Moet Imperial este sortimentul reprezentativ al Casei Moet & Chandon. Această șampanie îmbină perfect spiritual aristocratic, caracterul armonios și stilul inconfundabil al brandului.

Veuve Clicquot

Veuve Clicquot a înregistrat vânzări de peste 19 milioane de sticle pe an și ocupă al doilea loc din listă. Are în compoziție 50% Pinot Noir, 30% Chardonnay și 20% Pinot Meunier.

Laurent Perrier

Având o compoziție dominate de soiul Chardonnay, șampania Laurent Perrier Brut oferă băuturilor o experiență gustativă proaspătă, elegantă și delicată. Mixajul de 50% Chardonnay, 35% Pinot Noir și 15% Pinot Meunier oferă vinului o prospețime diafană. Marca a înregistrat o creștere semnificativă  de 10% în ultimul deceniu.

Top realizat de către cei de la ”Drinks Business”.

Cele mai bune șampanii românești

În componența șampaniilor românești sunt folositei soiuri de struguri internaționali, dar și autohtoni, precum Busuioaca de Bohotin, Crâmpoșie sau Tămâioasa Românească. Printre vinurile spumante de la noi, amintim:

Spumant Blanc de Blancs, Domeniile Panciu

Acest vin spumant este obținut din struguri Chardonnay și este produs prin metoda clasică. Fermentarea la sticlă și maturarea durează aproximativ 18 luni și oferă vinului arome de flori de camp, citrice și note minerale. Cu un  gust complex, proaspăt și echilibrat, regăsim nuanțe de mere verzi, pere, pomelo și nuci prăjite.

Spumant Clarus Brut, Balla Geza

Acest vin spumant este produs prin metoda tradițională și este singurul conceput din soiul Mustoasa de Măderat. Spumantul Clarus are o perlare deasă și măruntă și conține arome de citrice și mere.

Spumant Carassia Rose, Carastelec

Produs din Pinot Noir, prin metoda tradițională, vinul spumant Carassia Rose are o culoare roz somon, iar perlajul este fin și persistent. În gust regăsim aromă de zmeură și fragi proaspeți.

Beneficiile șampaniei asupra organismului

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/-3Le1lY8yTg

Madame de Pompadour afirmă că ” șampania este singurul vin care înfrumusețează femeia și după aceasta îl bea”. Pornind de la această idee, am decis să aflăm și noi care sunt beneficiile care se ascund în spatele acestei licori efervescente.

  • Șampania împrospătează aspectul pielii,
  • Șampania îmbunătățește memoria,
  • Șampania previne apariția demenței,
  • Șampania te scapă de depresie,
  • Șampania ameliorează problemele cardiac,
  • Șampania te ajută să slăbești,

Iar pe lângă toate aceste beneficii, șampania este și o tradiție. Cea mai cunoscută tradiție de care se ține cont cu sfințenie este legată de noaptea de Revelion.

De ce consumă oamenii șampanie la trecerea dintre ani?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/3I02CT894Qg

Acest obicei se practică de acum 1500 de ani, dar a devenit popular în urmă cu doar câteva secole. În acele vremuri, șampania era considerată o băutură a oamenilor bogați, iar apoi a început să fie folosită la evenimentele festive, cum sunt nunțile, botezurile sau trecerea în Anul Nou.

Așadar, această tradiție este veche și a fost preluată de toți oamenii datorită gustului extraordinar pe care îl are șampania. Atunci când cumperi o sticlă de șampanie, nu cumperi doar un vin spumant, ci un întreg proces de producție.

Scrie-ne în comentarii care este șampania ta preferată și la ce evenimente o consumi cel mai des.

Un gand despre “Șampania – Obiceiuri de consum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *