Ultima actualizare in 2 decembrie, 2020 la 05:05 pm
Timp de citit: 7 minuteÎn sfârșit a venit iarna! Pentru mulți oameni acesta este anotimpul preferat, pentru alții în schimb, temperaturile scăzute reprezintă o adevărată problemă. Pentru cei din urmă, dar și pentru primii, care adoră momentele de relaxare de iarnă am pregătit câteva modalități simple și plăcute de a se încălzi. Atunci când mergi la munte sau când începi să-ți decorezi casa pentru Sărbători cauți să creezi o atmosferă cât mai cozy. Ei bine, aceste băuturi, servite în recipientele potrivite vor întregi atmosfera.
Datorită pandemiei în care ne aflăm, petrecem timp în casă tot mai mult. Păturile moi, hainele pufoase, bețișoarele parfumate și o cană de vin fiert sunt elementele ce creează ce mai caldă și plăcută atmosferă a sezonului rece. Pentru a o păstra cât mai mult timp în casa ta, fără să te plictisești ți-am pregătit 10 rețete de băuturi calde pe care trebuie neapărat să le încerci.
Tradiționalul vin fiert cu condimente
Consumul de vin fiert în sezonul rece a devenit o tradiție în foarte multe țări. Vinul fiert condimentat se numără printre cele mai simple rețete de băutură caldă pe care o poți încerca. Și pe deasupra este și foarte delicios.
Ingrediente pentru vin fiert condimentat:
- Vin roșu
- Cuișoare
- 1 baton de scorțișoară
- Anason
- O portocală
- O lămâie
- 50 de grame de zahăr
Mod de preparare:
Stoarce lămâia și portocala pentru a obține sucul. În afară de vin și de anason, pune restul ingredientelor la fiert, într-un vas adânc, la foc mediu și amestecă din când în când pentru a se omogeniza cât mai bine aromele. După ce s-a topit zahăr, adaugă vinul și anasonul și lasă preparatul să fiarbă. Fii foarte atentă ca acesta să nu dea în clocot.
La final, strecoară vinul și toarnă în pahare termorezistente. Pentru a face o poză instagram abilă, decorează cana cu o felie de portocală.
Țuică fiartă
Ei bine, și țuica fiartă este o băutură tradițională românească. Fie că ești afară unde sunt temperaturi scăzute sau stai în casă lângă sobă sau șemineu, țuica fiartă este extrem de potrivită, fiind un adevărat deliciu. Mai mult decât atât, țuica fiartă este un excelent remediu pentru răceală.
Ingredientele necesare:
- Țuică
- Piper negru
- Cuișoare
- O linguriță de miere
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele la fiert, la foc mediu. Când încep să se formeze bule mici de aer, ridică preparatul de pe aragaz și acoperă cu un capac, până când va fi servit. Țuica fiartă se servește în ceșcuțe mici de lut.
Punch cu rom
Punch-ul cu rom este o băutură plină de arome, perfectă pentru sezonul rece. Pentru serile în care îți dorești ceva cald și delicios, dar și pentru petrecerile din cabana muntelui, punch-ul cu rom reprezintă un adevărat succes.
Ingredientele necesare:
- 750 de mililitri de rom
- 500 de mililitri de suc de lămâie
- 250 de mililitri de suc de merișoare, portocale sau mere
- 2 litri de apă
- 50 de grame de zahăr sau miere
- O portocală
- O lămâie
- 1 linguriță de scorțișoară
Mod de prepare:
Punch-ul cu rom este o băutură care se ajustează în funcție de gusturile tale, dar și de tăria pe care vrei să o aibă. Pentru preparare, pune la fiert apa cu zahărul, iar între timp amestecă romul și restul ingredientelor. Taie feliuțe portocala și lămâia pe care le vei folosi la decor. După ce apa a clocotit, adaugă toate ingredientele amestecate anterior, într-un vas mai mare. Presară scorțișoară, pentru a-I intensifica aroma. Pentru decor, mai poți folosi semințe de rodie, merișoare și bucăți de fructe, cum sunt merele, perele, gutuile, etc. Preparatul se servește călduț.
Hot Toddy
Hot Toddy este o băutură clasică a iernii. Pe lângă gustul dulce-acrișor și aromele intense de lămâie și cuișoare, aceste este și un remediu excelent pentru creșterea imunității.
Ingrediente necesare:
- 50 ml de whisky
- 3 lingurițe de miere
- 1 baton de scorțișoară
- 1 lămâie, jumătate stoarsă , jumătate feliată,
- Cuișoare
Mod de preparare:
Modul de preparare a acestei rețete este cât se poate de simplu. Amestecă whiskey-ul cu miere și toarnă conținutul în două pahare termorezistente. Pune câte o jumătate din baton de scorțișoară în fiecare pahar, iar apoi toarnă 200 de mililitri de apă clocotită. La final, stoarce puțină lămâie în fiecare pahar și decorează cu câteva felii. Pe deasupra presară și 2-3 cuișoare.
Cidru & Masala Chai
Cidru de mere este o băutură adorată de toată lumea, însă cald este un adevărat deliciu. Cocktailul Cidru & Masala Chai este o combinație îndrăzneață între aromă revigorantă a cidrului de mere și gustul intens de masala chai, care merită neapărat încercat.
Ingredientele de care ai nevoie sunt:
- 1 linguriță de Masala Chai
- 480 ml de cidru de mere
- 1 linguriță de nectar de agave
- 1 linguriță de suc proaspăt de lămâie
Mod de preparare:
Și la această băutură modul de preparare este foarte simplu: încălzește cidrul de mere la foc mic, iar când acesta ajunge aproape la nivelul de fierbere, se adaugă frunzele de ceai și mai lasă pe foc aproximativ 1 minut. După ce ridici băutura după foc, adaugă nectarul de agave și sucul de lămâie și bucură-te de o explozie de arome intense.
Laptic Nochebuena
O băutură surprinzător de delicioasă…perfectă pentru nopți bune!
Ingrediente:
- 400 ml lapte
- 2 linguri de miere
- 40 de mililitri de rom
- Un baton de scorțișoară
- Puțină nucșoară măcinată
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele într-un vas pe care lasă-l pe foc până dă în clocot. După primul clocot stinge focul și acoperă vasul cu un capac timp de 3 minute. Bucură-te de arome împreună cu cei dragi!
Whiskey & English Breakfast
Whisky & English Breakfast este o băutură îndrăgită de englezi, fiind compusă din două băuturi: whisky și celebrul ceai English Breakfast. Gustul și mirosul acestui cocktail definesc perfect iarna.
Ingrediente necesare:
- 45 ml de whiskey
- 200 ml de ceai English Breakfast infuzat, cald
- 5 cuișoare
- 1 baton de scorțișoară
- 1 stea de anason
- 1 linguriță de miere
- 1 felie de lămâie
Mod de preparare:
Tot ce trebuie să faci este să torni whisky-ul într-un pahar mai mare, termoizolant, să adaugi cuișoarele, scorțișoara și anasonul, după care să torni ceaiul. La sfârșit adaugă și o linguriță de miere și orneaza totul cu o felie de lămâie.
Eggnog
Lichiorul de oră reprezintă tot ce înseamnă Crăciunul. Apărut în estul Angliei, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, această băutură cremoasă și-a păstrat gustul delicios de-a lungul timpului.
Pentru a o face și tu acasă ai nevoie de:
- lapte integral 500 ml
- galbenusuri 6 buc.
- smantana pentru frisca 500 ml
- rom 350 ml
- cuisoare 2 buc.
- scortisoara 1/2 linguriță
- nucsoara 1/2 linguriță
- zahar 150 g
- esența de vanilie 1 fiola
Mod de preparare:
Pune laptele într-o cratiță, la foc mic, cu cele două cuișoare și scorțișoară. Într-un castron, bate gălbenușurile cu zahărul și esența de vanilie, până când își dublează volumul și de închid ușor la culoare. Adaugă laptele fierbinte, puțin câte puțin și amestecă până obții o compoziție omogenă. Amestecă încontinuu la bain-marie, aproximativ 5 minute și vei observa că amestecul începe să se îngroașe. Toarnă apoi smântâna pentru frișcă și romul, amestecă și pune totul la frigider.
Eggnog-ul se servește a doua zi, cald, cu puțină nucșoară presărată pe deasupra.
Bombardino
Bombardino este o băutură pe care italienii o adoră iarna. Practic, la ei nu există iarnă fără bombardino. A venit momentul să-I încerci și tu. Iată cum:
Ingrediente necesare:
- 100 de mililitri de lichior de ouă;
- 50 de mililitri de brandy;
- 200 de mililitri de frișcă;
- o linguriță de scorțișoară.
Mod de preparare:
Încălzește lichiorul de ouă la foc mic. Ai grijă ca acesta să nu ajungă în punctul de fierbere. După ce asta s-a încălzit, amestecă cu brandy-ul într-un pahar transparent. Adaugă un strat generos de frișcă și puțină scorțișoară pentru un plus de aromă. Asta-I tot…simplu și delicios.
Tom & Jerry
Tom & Jerry este un cocktail clasic, dar cu un gust complex. Originar din Statele Unite ale Americii, Tom & Jerry este un cocktail pe care îl poți savura în perioada sărbătorilor sau la orice altă petrecere organizată în timpul rece.
Ingrediente necesare:
- 12 albușuri;
- 12 gălbenușuri;
- o jumătate de linguriță de sare;
- 100 de grame de zahăr pudră;
- o linguriță de scorțișoară;
- o linguriță de nucșoară;
- 150 de mililitri de rom;
- 200 de mililitri de brandy;
- 1 litru de lapte.
Mod de preparare:
Începe prin a amesteca albușurile împreună cu sarea, ajutandu-te de un mixer, până obții o spumă densă. Într-un alt bol, bate gălbenușurile. Adaugă zahărul pudră și amestecă apoi albușurile cu gălbenușurile, până ce obții o compoziție omogenă. Încălzește laptele la foc mic, însă ai grijă ca acesta să nu fiarbă.
În recipientul în care vei face cocktailul, pune prima data compoziția din ouă. Adaugă apoi romul și brandy-ul , iar la final laptele încălzit. Amestecă bine, astfel încât toate ingredientele să se omogenizeze. Pentru a intensifica aroma poți presăra nucșoară și scorțișoară deasupra cocktailului. Acesta se servește când este încă cald.
Sperăm că ți-am fost de ajutor cu aceste rețete și că lă vei încerca pe toate. Așteptăm să ne scrii în comentarii care ți-a plăcut cel mai mult!
Have a nice drink!
Surse foto:
1. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/cafea-cana-cea-ca-bautura-3334509/
2.https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/bautura-bomboane-de-ciocolata-cacao-cana-221082/
3. https://pixabay.com/photos/pine-cones-snow-winter-coffee-tea-2110283/
4. https://pixabay.com/photos/eat-drink-healthy-refreshment-2477904/
5.https://www.freepik.com/premium-photo/autumn-winter-hot-toddy-cocktail_5789260.htm
7.https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/bat-de-scortisoara-bautura-bezele-bumbac-1693652/
8. https://unsplash.com/photos/CI4kRGbmN8Y
9. https://pixabay.com/photos/egg-nog-eggnog-nog-drink-christmas-2999740/
10. https://www.albert.cz/recepty/bombardino
11. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/1386907/
12. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/lemn-vacan-a-cofeina-cafea-3309626/