Vin alb

Arta degustării vinului – cel mai importante sfaturi venite din partea unor somelieri cu experiență

Ultima actualizare in 19 august, 2020 la 01:26 pm

Timp de citit: 4 minute

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/restaurant-bar-glass-glasses-66636/

Odată cu trecerea timpului, degustarea vinului a devenit o adevărată artă, extinzându-se, totodată, către zone cu o componentă importantă de socializare: competiții între somelieri, petreceri ce gravitează în jurul degustării soiurilor de vin și chiar canale de Youtube, în care utilizatorii sunt educați în privința acestor tehnici. De ce îi fascinează pe oameni o activitate ce pare, la prima vedere, mai mult decât banală? Noi credem că există mai multe motive: 

  • În primul rând, papilele noastre gustative pot fi antrenate, astfel încât să putem atinge un nivel de analiză ridicat, în privința degustarilor pe care le realizăm; 
  • Apoi, cu atât de multe sortimente de vin la care putem avea acces, această activitate este mai mult decât ofertantă, iar surprizele pe care le putem descoperi, de la un soi la altul, sunt nenumărate; 
  • Nivelul de expertiză al unui somelier poate fi și un motiv de mândrie în fața celor din jur, acesta reușind să învăluie fiecare degustare cu o poveste numai bună de spus la un pahar de vin superior și o felie savuroasă de brânză; 

Poți învăța și tu să analizezi așa cum se cuvine – aromă, gust, aspect – calitățile unui vin de viță nobilă, așadar, rămâi alături de noi până la finalul acestui articol: 

  1. Temperatura potrivită pentru degustarea vinului 

Sursa foto: AICI

Orice somelier cu experiență cunoaște la perfecție temperatura optimă pentru degustarea vinului, indiferent de soiul acestuia. Un vin rece nu poate aduce la lumină întreaga suită de atribute de care dispune, de aceea, degustarea acestuia la un anumit prag termic reprezintă soluția ideală pentru analizarea sa: 

Temperatura optimă de servire pentru vinuri albe 

  • Vinuri dulci: 4-8°/ 8-10°C (după preferințe);
  • Vinuri seci tinere: 8-10°C;
  • Vinuri seci aromatice: 9-11°C;
  • Vinuri demidulci: 10-12°C; 
  • Vinuri dulci cu arome fructate: 10-12°C; 
  • Vinuri seci (vechime 2-3 ani): 8-10°C. 


Temperatura optimă de servire pentru vinuri rosii 

  • Vinuri tinere: 12-14°C; 
  • Vinuri simple: 14-16°C; 
  • Vinuri mature (vechime 2-3 ani): 16-18°C; 
  • Vinuri mature (vechime peste 3 ani): 18-20°C. 

Temperatura optimă de servire pentru vinuri rose: 8-10°C;

  1. Tehnici corecte pentru degustarea vinului 

Sursa foto: AICI

Iată care sunt cele mai importante aspecte ale unei degustări de vin: 

Cantitatea de vin turnată în pahar – paharul se umple la o treime, apoi se înclină ușor pentru a se putea observa întregul spectru de culori pe care le oferă vinul respectiv;

Rotirea paharului de vin – senzațiile olfactive sunt mult mai puternice, atunci când rotim vinul în paharul pe care îl ținem în mână; dacă rămân urme de vin pe pahar, este un semn că vinul respectiv are un conținut ridicat de alcool sau glicerină; 

Priza corectă pe paharul de vin – paharul se va ține întotdeauna de picior; în caz contrar, se va realiza un transfer termic de la mână către cupa de vin, fapt ce va influența temperatura optimă pentru degustare; 

Cât timp se ține vinul în gură – indiferent de soiul pe care îl deguști, acesta trebuie să fie ținut în gură între 4-5 secunde (cel puțin) și 10-12 secunde (cel mult). După eliminare, gustul vinului va mai ramane în cavitatea bucală; plecând de la acest aspect, vinurile se clasifică în: vinuri scurte (gustul persistă 4 secunde); vinuri medii (gustul persistă 5-8 secunde); vinuri lungi (gustul persistă peste 9 secunde). 

  1. Evaluarea aromei unui vin 

Cele mai importante aspecte ce țin de evaluarea aromei unui vin sunt: 

Buchetul unui vin – un vin oferă o sumă complexă de arome: condimente, flori, fructe etc. Fiecare persoană poate avea o percepție diferită asupra buchetului respectiv, de aceea, se recomandă mirosirea paharului evaluat de mai multe ori; 

Vinul bușonat – vinul care are un miros rânced, semn ca pluta aferentă sticlei respective a fost contaminată cu anumite clase de ciuperci microscopice; 

Vinul oxidat – vinul care a fost expus la prea mult oxigen, aroma acestuia fiind una de măr stricat; 

Vinul maderizat – vinul care fost expus la căldura; pentru vinurile obișnuite, maderizarea este considerată o cauză a unui defect de fabricație; 

Aromele primare – derivate direct din soiul respectiv: arome florale sau fructate; 

Aromele secundare – rezultate din fermentația drojdiei: brânză, nuci, bere etc; 

Aromele terțiare – rezultate în urma procesului de învechire: vanilie, condimente, tutun, alune coapte, nuci etc

  1. Evaluarea gustului unui vin 

Sursa foto: AICI

Cele mai importante aspecte ce țin de evaluarea gustului unui vin sunt: 

Secretele primei sorbituri – se soarbe puțin, ca și cum s-ar bea printr-un pai. Vinul se plimbă cu putere dintr-o parte în alta a gurii. Această metodă îți permite să descoperi: densitatea, tăria, robustețeea, aciditatea vinului analizat; 

Robustețea vinului – este o caracteristică principală a gustului, determinată atât de nivelul de alcool înregistrat, cât și de nivelul de glicerină; robustețea vinului este importantă în definirea mâncărurilor complementare cu vinul respectiv; 

Aciditatea vinului – altă caracteristică importantă a vinului analizat, ce oferă prospețime sortimentului analizat;

  1. Evaluarea aspectului unui vin 

Sursa foto: AICI

Cele mai importante aspecte ce țin de evaluarea aspectului unui vin sunt: 

Privirea corectă a vinului – culoarea vinului este și cartea sa de vizita, oferind informații despre vârstă, tip, sortiment. Așadar, pentru o evaluare corectă a acestor caracteristici, paharul se ține îndreptat către o sursă de lumină; Prin învechire, vinul alb devine auriu, în timp ce vinul roșu își deschide în timp culoarea; 

Limpiditatea vinului (luminozitatea) – vinul perfect are o limpiditate cu o tentă cristalină; vinul tulbure este opac, prezentând chiar și particule aflate în suspensie. 

Iată care sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le cunoască fiecare pasionat de vinuri, în materie de evaluare corectă a unui sortiment analizat. Pentru a testa toate aceste informații de mai sus, poți comanda online de pe site o gamă variată de sortimente, de la vinuri albe demidulci la vinuri roșii tinere, de la soiuri de vin rose la vinuri de Porto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *