Absinth

Absint

Absinth-ul este o băutură alcoolică puternică, care are la bază mai multe tipuri de plante și mai multe specii de pelin, anason și fenicul. Supranumit și ”zâna verde” datorită culorii verzuie, absintul are o concentrație alcoolică de până la 70%.

Absintul a fost produs pentru prima dată în secolul al XVIII-lea, în Cantonul Neuchatel din Elveția. Acesta este preparat din multe ingrediente, principalele fiind anasonul, feniculul și pelinul (Artemisia absinthium). Renumele absinthului este dat tocmai de la pelin, deoarece conține o substanță numită tujon, care influențează activitatea creierului putând provoca halucinații. După o perioadă în care a tot fost cercetat și interzis, s-a constatat că absintul conține o cantitate mult prea mică de tujon pentru a genera efecte nedorite.

Absintul se consumă fie în variantă de shot, fie este folosit ca și ingredient în prepararea anumitor cocktailuri, precum Sazerac, Kalashnikov sau The Earthquake.