Sampanie spumante - cele mai faimoase branduri

Sampanie/ Spumante

Pentru un eveniment special trebuie aleasă o băutură pe măsura ocaziei, cum este șampania sau vinul spumant. Însă mulți oameni se confruntă cu problema alegerii: „Ce să cumpăr?”Pentru a putea alege exact ceea ce îți dorești, trebuie să cunoști, mai întâi, diferența dintre cele două tipuri de băuturi și numai așa îți vei da seama care este mai apropiată de gustul tău.

Nu toate vinurile spumante sunt șampanii. Pentru ca un vin să devină spumant este nevoie să treacă prin două fermentații. Așadar, prima fermentare este asemănătoare cu cea a vinului obișnuit, iar a doua constă în reținerea dioxidului de carbon de către băutură. Pentru a doua fermentare, vinul este supus unei presiuni care ajunge până la șase bari și, din acest motiv, este necesar ca îmbutelierea să se facă în sticle foarte rezistente. De asemenea, cea de-a doua fermentare a vinului se poate realiza prin mai multe etape.

Șampania este acea băutură care provine doar din regiunea Champagne, din nordul Franței, creată din soiuri de struguri crescute în acea zona: chardonnay (albi) și pinot noir (negri). De asemenea, șampania are cunoscuta ei aciditate, fiind produsă urmând rețeta tradițională a Champenoise (adică cea de-a doua fermentație se face în sticlă, ceea ce înseamnă o vechime de cel puțin 3 ani, pentru că altfel nu este destul de aromată).

Un alt element care trebuie luat în calcul pentru diferențierea celor două băuturi este prețul. Acesta variază în funcție de trei factori:

-„Câtă muncă s-a depus în prepararea vinului?”

-„Cât de valoros și cunoscut este solul în care au crescut strugurii?”

-„Câte sticle au fost fabricate?”

Nu există o tipologie după care să alegi băutura perfectă. Tot ce îți putem spune este să alegi ceea ce îți place, dintr-o varietate de șampanii și de vinuri spumante.

Subcategorii

Sampanie

Sampania este bautura alcoolica care ar putea fi definita prin cuvinte precum forta, intensitatea, finetea, delicatetea si eleganta. Sampania este o bautura moderna, nelipsita de la evenimentele importante cum sunt nuntile, petrecerile, festivitatile sau sarbatorile. De altfel, sampania are propria traditie de consum: in noaptea de  Revelion se consuma la trecerea dintre ani, iar la evenimente si petreceri invitatii sunt intampinati cu ea.

Sampania este originara din regiunea Champagne  din Franta si a fost inventata de Dom Perignon, un calugar al abatiei Hautvillers, din greseala. Vinul imbuteliat nu a avut suficient timp la dispozitie sa fermenteze inainte, astfel a fermentat in sticla, iar in momentul deschiderii acesta a fost spumos.

Dupa ce a studiat acest proces, dar si rezultatul obtinut, Dom Perignon a elaborat metoda traditionala (Methode Champenoise) de producere a sampaniei folosind trei soiuri de struguri cultivate regiunea Champagne: Pinot Noir, Pinot Meunier si Chardonnay. In anul 1743, Claude Moet a transformat aceasta manastire intr-o vinarie de mare renume, cea mai buna sampanie creata aici purtand numele calugarului Dom Perignon.

Sortimentele acestei categorii produse in oricare alta zona, in afara Frantei, poarta denumirea de “vin spumos”. In magazinul nostru gasesti sortimente din cele mai celebre  bauturi din lume: Moet & Chandon, Dom Perignon, Martini, Cinzano, dar si alte branduri de calitate.

Fiind o bautura alcoolica eleganta, sampania trebuie desfacuta si servita intr-un mod la fel de distins. Asadar, pentru deschiderea unei sticle de sampanii urmeaza cei 3 pasi:

  • Deschide sarma metalului care inconjoara dopul.

  • Tine sticla in mana la un unghi de 45 de grade, la distanta de tine, avand dopul intr-o mana si fundul sticlei in cealalta mana.

  • Rasuceste usor fundul sticlei, aplicand in acelasi timp o presiune usoara asupra dopului. Prin acest mod, dopul va iesi din sticla usor, fara sa bubuie si sa se piarda o cantitate mare din lichid.

De asemenea, temperatura ideala de servire a sampaniei este cuprinsa intre 7 si 10 grade Celsius.

Prosecco/Frizzante

Prosecco este un vin spumant italian produs din soiurile Glera, Prosecco, Pinot Bianco sau Grigio in magnifica regiune Veneto, unde se produce prosecco de mai bine de 300 de ani. Acesta se obține prin fermentarea strugurilor copți îndelung sub prietenosul soare din Italia, în cisterne speciale din inox, presurizate, peste care se adaugă drojdia și zahărul, astfel fiind grabit procesul.

Prosecco a cucerit băutorii de pretutindeni, fiind un element nelipsit de la petreceri. Prosecco poate fi DOC - varianta cea mai consumată și răspândită în magazine sau DOCG - varianta mai concentrată, produs doar în anumite zone. 

Vin Spumant

Vinul spumant este un vin obținut prin fermentație naturală, ce prezintă ca și caracter distinctiv o efervescență intensă, plăcută și răcoroasă. De regulă acesta poate fi alb sau rose, fiind clasificat în funcție de gradul de dulceață, astfel: brut natural, extra brut, brut, extra sec, sec, demisec și dulce. 

Vinul spumant este distilat de două ori, a doua etapă fiind etapa în care vinul capătă perlajul specific. Producătorii au de ales între două metode precum Champenoise și Charmat. Acesta se servește în pahare subțiri și înalte pentru a se savura la adevarata sa valoare. 

Vin spumant alb brut Sceptrus, 0.75L, 12% alc., Romania
In Stoc
Livrarea acestui produs poate dura mai mult decât de obicei, aproximativ 2-3 zile lucrătoare. Vă asigurăm că facem tot posibilul pentru a finaliza procesul cât mai rapid posibil și suntem la dispoziția dvs. pentru a vă oferi orice informații suplimentare referitoare la livrarea comenzilor dvs.
54,97 lei