Aperitiv/ Digestiv

Aperitiv/ Digestiv

Care este diferența dintre aperitiv și digestiv și când se servește fiecare la o masă (fie că este o masă sofisticată, fie că nu)?

Aperitivul este băutura care se consumă înainte de masă. Aceasta este menită să stimuleze pofta de mâncare, dar se consideră că induce și o anumită stare de spirit. Aperitivul este de regulă ușor și puțin dulce (deoarece zahărul ne limitează de fapt pofta de mâncare). Se asociază de obicei cu o felie de fruct, pentru un look mai cool, dar și pentru a se „asorta” cu un antreu gustat în grabă.

La modul simplist, aperitivul poate fi un dry sherry, un martini sau un gin tonic, dar la fel de bine poate fi un vermut sau o șampanie. În unele cazuri, putem vorbi și de un vin ușor dulce, slab alcoolizat și cu o aciditate echilibrată.

Digestivul este băutura care se consumă după masă. Scopul principal al digestivului este de a ajuta la digestie. De exemplu, la sfârșitul serii, când stomacul este plin, doar un procent mai ridicat de alcool este binevenit, deoarece băutura îți poate ajută corpul să digere totul și să îți ofere o stare de bine.

Cele mai bune digestive sunt cele ierbacee și bitterele, servite fără gheață. Pe lângă acestea, se pot servi ca digestive coniacuri, vinuri, palinka, brandy-uri de fructe, grappa, limoncello, lichiorurile distilate (ouzo, tequila),  unele cocktailuri și așa mai departe.

Trebuie să mai știi că aperitivele se servesc cu aproximativ 30-60 de minute înainte de a începe masa, iar digestivele se servesc după ultimul fel de mâncare sau după desertul ce închide masa.

Alcool Discount vă pune la dispoziție o gamă variată de aperitive și digestive, băuturi originale, care vă vor completa mesele într-un mod perfect.

Have a nice drink!

Subcategorii

Absint

Absinth-ul este o băutură alcoolică puternică, care are la bază mai multe tipuri de plante și mai multe specii de pelin, anason și fenicul. Supranumit și ”zâna verde” datorită culorii verzuie, absintul are o concentrație alcoolică de până la 70%.

Absintul a fost produs pentru prima dată în secolul al XVIII-lea, în Cantonul Neuchatel din Elveția. Acesta este preparat din multe ingrediente, principalele fiind anasonul, feniculul și pelinul (Artemisia absinthium). Renumele absinthului este dat tocmai de la pelin, deoarece conține o substanță numită tujon, care influențează activitatea creierului putând provoca halucinații. După o perioadă în care a tot fost cercetat și interzis, s-a constatat că absintul conține o cantitate mult prea mică de tujon pentru a genera efecte nedorite.

Absintul se consumă fie în variantă de shot, fie este folosit ca și ingredient în prepararea anumitor cocktailuri, precum Sazerac, Kalashnikov sau The Earthquake.

Aperitiv

Băuturile aperitiv sunt cele care se consumă înainte de masă. Acest obicei este tipic european.

Băuturile de tip aperitiv sunt menite să deschidă pofta de mâncare și nu există reguli speciale în alegerea lor. De obicei, băuturile aperitiv au un grad alcoolic ușor și sunt puțin dulci. O astfel de băutură poate fi un vermut, un martini sau un gin tonic.

De regulă, aperitivele se servesc cu aproximativ 30-50 de minute înainte de a începe cina. Deschide-ți pofta de mâncare și îmbunătățește-ți starea de spirit cu o băutură aperitiv.

Vermut

Vermutul este o băutură alcoolică din vin în care au fost adăugate diferite plante amare și aromatice, rădăcini, scoarță de copac, flori, semințe și condimente.

Istoria vermutului își are începutul în secolul al XVIII-lea, în Italia, iar pelinul este planta tradițională și principală a acestei băuturi aromate. La început, băutura era folosită în scop medicinal, iar mai apoi a început să fie servit ca și aperitiv în restaurantele din Torino. De-a lungul anilor acesta a cunoscut celebritatea globală, iar astăzi este servit fie ca aperitiv, fie ca ingredient principal pentru cocktailuri cunoscute, precum Martini, Manhattan sau Negroni.

Denumirea de vermut provine de la cuvântul de origine germană ”wormwood”, care în traducere înseamnă pelin.

Pentru un cocktail bun momentul potrivit este oricând, așa că încearcă și tu rețete celebre cu vermut.