Whisky Single Malt

Single Malt este o categorie de whisky produs din malt, provenit dintr-o singură distilerie. În  mod normal single malt-ul este asociat cu single malt Scotch, deși această categorie este produsă și în alte țări, cu un rezultat ce tinde spre perfecțiune, respectând cu sfințenie rețete vechi de sute de ani. În conformitate cu Regulamentul privind Scotch Whisky, un "Whisky Scotch Single Malt" trebuie să fie fabricat exclusiv din malt de orz (deși este permisă adăugarea de coloranți de caramel E150A) și trebuie să fie distilată cu ajutorul instalațiilor de tip cazan, la o singură distilerie și trebuie să fie maturată timp de cel puțin trei ani în butoaie de stejar cu o capacitate care nu depășește 700 litri. În timp ce modelul scoțian este de obicei respectat pe plan internațional, aceste constrângeri nu se aplică whisky-ului comercializat drept "single malt" produs în altă parte. De exemplu, nu există o definiție a termenului "single" în ceea ce privește whisky-ul în legislația Statelor Unite, iar unele whisky-uri americane care sunt publicate ca "whisky single malt" sunt produse din malt din secară, nu din malt din orz. Gusturile unor sortimente de whisky single malt pot varia dramatic, deoarece fiecare element din producție își pune amprenta, rezultând un produs unic și deosebit.