De ce unele vinuri sunt mai scumpe decat altele?
Poate ai observat deja că vinurile au prețuri diferite. Adesea, un vin poate costa mai mult decât altul, chiar dacă ambele au fost făcute cu același soi de struguri, în aceeași regiune și chiar de către aceiași producători.
Dar până la urmă, de ce unele vinuri sunt mai scumpe decât altele? Aceasta este o întrebare foarte frecventă în rândul iubitorilor de băuturi și este direct legată de regiune, țară, vinificare și maturare, pe lângă numele cramei.
Continuă să citești până la sfârșit și înțelege principalele motive care fac ca unele vinuri să aibă un preț mai mare și care sunt diferențele dintre aceste băuturi.
Vinuri speciale versus vinuri comerciale
Înainte de a vorbi despre ce factori influențează valoarea unei etichete, este important să clarificăm diferența dintre așa-numitele vinuri speciale (sau vinuri premium) și vinurile comerciale.
Popular, numim de obicei vinuri speciale acele băuturi autentice, realizate în cantități mai mici și cu caracteristici mai izbitoare în ceea ce privește aroma și gustul, provenite din procese complexe de producție. Exemplele includ vinurile franțuzești Grand Cru, Brunello di Montalcino din Italia și unele vinuri din Lumea Nouă.
Care sunt motivele care fac un vin mai scump?
În general, unele vinuri tind să aibă o valoare mai mare datorită proceselor de fabricație folosite, care necesită mai multă grijă. În plus, pot fi mai scumpe atunci când sunt produse în regiuni de mare prestigiu. Mai jos, enumerăm câțiva dintre factorii principali:
1.Procese de vinificație
Pentru început, putem menționa că procesele de vinificație sunt complexe și necesită multă îngrijire de-a lungul lunilor și chiar anilor. Aceasta înseamnă că, în sine, producția de vin este costisitoare.
Toată manipularea în podgorie, din momentul plantării, recoltarea strugurilor – fie manuală sau mecanică – și modul în care sunt depozitați strugurii înainte de a se face vinul ajung să afecteze valoarea finală a lui. Și pe măsură ce aceste procese sunt încorporate, cu cât prețul este mai mare, aceasta va avea însă ca rezultat un vin cu o complexitate mai mare a aromelor și gustului.
2.Vițe-de-vie vechi
Vița-de-vie are un potențial mare de longevitate și, dacă este bine îngrijită, poate da roade timp de cel puțin 100 de ani. În timpul acestui ciclu, aceste plante se schimbă, ceea ce conferă strugurilor caracteristici diferite.
În timp ce unele ramuri încetează să se dezvolte, rădăcina continuă să crească vertical. Acest lucru face ca numărul de struguri să fie mai mic, dar fructele care se nasc concentrează mai mulți nutrienți, arome și gusturi.
Pentru cramă, realizarea unui vin din struguri din viță-de-vie bătrână este un risc, necesită o serie de îngrijire suplimentară și, în consecință, aceasta ajunge să afecteze calitatea și prețul vinului.
3.Revizuire de specialitate
Un vin care primește note bune la ghidurile de specialitate și care este în general apreciat de critici și, de asemenea, care a obținut medalii valoroase permite cramei producătoare să câștige prestigiu și, în consecință, să-și pună în valoare următoarele vinuri.
În plus, dacă producătorii unei etichete premiate sunt capabili să mențină calitatea băuturii an de an, chiar și cu fluctuațiile din recoltă, acest lucru poate face ca baza de preț a acestor exemplare să devină mai mare, deoarece vinurile au devenit ele însele mai faimoase.
4.Terroir
Termenul francez „terroir” este folosit pentru a se referi la mai mulți factori legați de producția unui vin: regiunea în care a fost produs, condițiile climatice, proprietățile geologice și strugurii folosiți. Diverse aspecte, cum ar fi producția mai organizată cantitativ sau numărul mic de podgorii influențează și valoarea finală a produsului. Prin urmare, pentru ca un vin să dezvolte caracteristici specifice de aromă, textură și gust, care sunt imposibil de obținut în alte părți ale lumii, trebuie să se realizeze o serie de procese complexe.
5.Îmbătrânirea în butoi
După fermentare, producătorul poate fie să îmbutelieze vinul și să-l comercializeze astfel, fie să-l lase să îmbătrânească în butoaie de lemn, o etapă cunoscută sub numele de maturare. Băutura poate fi păstrată în aceste butoaie de luni până la ani, timp în care unele dintre substanțele din lemn sunt împrumutate practic de vin, adăugând noi arome, gusturi și texturi. Ca urmare, vinul ajunge să devină mai plin și mai dens. Pentru ca vinul să fie maturat, crama trebuie să aibă butoaie, precum stejarul francez și un mediu cu umiditate și control al temperaturii, precum și controlul constant al calității, un alt factor care se adaugă la prețul final al vinului. Asta pentru ca, atunci cand vinul se află în interiorul acestor butoaie, este necesar să fii și mai atent la schimbările bruște de temperatură.
6.Costul ambalajului
Vinurile tinere pot fi îmbuteliate în recipiente mai simple, cum ar fi ambalaje tetra pak, sticle de sticlă, deoarece consumul ar trebui să aibă loc la scurt timp după îmbuteliere. Băuturile premium, pe de altă parte, au nevoie de sticle cu închidere de calitate. Aceste sticle sunt de obicei realizate din sticlă de înaltă calitate, într-o culoare închisă, pentru a bloca pătrunderea luminii, care poate afecta negativ vinul.
Toate acestea se fac astfel încât vinul să poată fi conservat în cel mai bun mod și să-și mențină calitatea, totuși, în mod firesc, implică o serie de probleme logistice și o grijă deosebită din partea producătorului.
7.Producerea a mai puține sticle
Vinurile comerciale sunt produse în cantități mari datorită utilizării proceselor industriale în diferite etape, de la recoltare până la îmbuteliere. Pentru elaborarea vinurilor scumpe, în schimb, sunt folosite o serie de procese: recoltarea manuală, presarea în cantități limitate, fermentarea controlată și o serie de alte procese. Acest lucru are ca rezultat cantități mai mici de sticle vintage. Dacă sunt mai puține sticle și mai multă cerere, în consecință, valoarea pe unitate devine mai mare.
8.Recolta
Calitatea unui vintage este, de asemenea, crucială pentru ca un vin să fie mai scump sau mai ieftin, deoarece este direct legată de atributele strugurilor culeși în acea perioadă. Întrucât ciclul viței-de-vie este, de cele mai multe ori, anual, toate variațiile care apar în această perioadă pot afecta rezultatul final al culturii, atât pozitiv, cât și negativ.
În acest sens, de fiecare dată când un vintage este considerat a fi de calitate excelentă, vinurile obținute din acestea vor fi cu siguranță mai scumpe, având în vedere valoarea adăugată a acestora în procesul total de vinificație.
Totuși, este important de subliniat că oricât de bun ar fi un vintage, depinde de metode bune de vinificație și de îngrijire pentru ca vinul să fie, de fapt, excelent, pe lângă condițiile meteo favorabile.
Adică, atunci când se ia în considerare prețul unui vin, este necesar să se analizeze întregul, pentru a avea o imagine de ansamblu reală asupra valorii adăugate a produsului final. De aceea, unele recolte sunt mai scumpe decât altele, ca în cazul vinurilor franceze și italiene, regiuni în care sunt diferențe semnificative de recolte de la un an la altul.
9.Crame premium
Când vorbim despre prețul vinurilor, reputația și moștenirea cramei producătoare are și un impact asupra costului produsului final, mai ales când vine vorba de cele situate în regiuni cu renume istoric.
A avea pe etichetă numele unor regiuni tradiționale precum Bordeaux, Champagne, Barolo, printre altele, chiar și pentru că sunt recunoscute pentru băuturile lor de înaltă calitate, poate crește prețul produsului.
10.Probleme economice, taxe de transport și import
Problemele economice, precum fluctuațiile cursului de schimb și crizele financiare acționează direct asupra prețului vinurilor. În ceea ce privește importul, este important să luăm în considerare procentele din fiecare țară. În Brazilia, de exemplu, taxa percepută este de aproximativ 20%.
Distanța de transport în procesul de import trebuie, de asemenea, luată în considerare. Taxele de transport din Portugalia în Brazilia, de exemplu, vor fi diferite în comparație cu costurile pentru aducerea unui vin australian pe teritoriul brazilian.
La Alcool Discount puteți găsi vinuri speciale din mari regiuni ale lumii. Încearcă-le și tu!
Comentarii recente